fredag 1. januar 2010

Kråkesølv

960x1.jpg
Hurra! 2009 er slutt, og den beste vant. Kråkesølvs debutalbum Trådnøsting fikk så mye som 39% av stemmene som årets beste norske album. For min del er Montée sin fryktelig oversette Isle of Now en ekstremt tett nummer to. Dere må virkelig høre masse på den.

Forøvrig er det betryggende å vite at så mange som har tatt seg inn her er enige med meg. Nesten rørende. Neida. Følelser kan andre folk ta seg av.

For minoriteten, tydeligvis, som ikke kjenner til Kråkesølv, så er det nydelig norskspråklig indierock. Og hele poenget med den beskrivelsen var å skape grøss. Men hvis jeg får lov vil jeg gjerne gjøre det godt igjen.

For det første synger de tre vokalistene med sine lyse og vakre herrestemmer på bodødialekt. Hvis jeg ikke tar helt feil så synger ikke trommisen. Der kommer litt Beatles-problematikk inn i bildet, for det er vanskelig å høre særlig forskjell på hvem som synger.
En annen sak er tekstene. De er smått naive, og handler om dagligdagse saker og er fulle av referanser til saker og ting i Bodø. Men de er også stappfulle av rim og ordspill. Det høres kanskje slitsomt ut. Men det er utelukkende koselig.

Låtene bygges sakte men sikkert opp i god post-rock-ånd til et deilig og intenst sluttparti, med nydelig tromming og dyktig gitarspill. Toppet med alt det vokalmessige og en hel dæsj melankoli er dette et nydelig stykke indierock. Iblant har de tatt seg bryet med å ta med en flink pike på gjestevokal, pluss en sjelden stryker og blåser.

Mye av den rent instrumentale dyktigheten har nok med at flere av bandets medlemmer kommer fra hardcore-miljøet i Bodø. Samme miljø som har gjort at bandmedlemmene stort sett har laget og gitt ut albumet på egen hånd. Slik at man kan gjøre som man vil, uten potensielt press fra plateselskaper. Plateselskaper er onde. De gjør virkelig mye drit for band. Som å presse Foo Fighters til å gi ut et Best Of-album. Grøss. Men vær så snill, ikke kjør piratmentaliteten rundt plateselskaper, at hvis man ikke kjøper album så dreper man plateselskapene.

Uansett. Trådnøsting - årets beste norske album. Pluss at det kun er gode låter der. Ja, jeg er utelukkende subjektiv. That's the point.

Det er bare noen få låter på Spotify, og det er et par andre jeg vil vise frem i stedet.

Lytt på et lite utvalg fra Spotify.

Dessverre i dårligere lydkvalitet, men disse to er mine to favoritter fra skiva.


Skredder.


Hjørnebrikke.

Hva synes du om Kråkesølv?

1 kommentar:

  1. Kråkesølv er et velspillende band med flotte, nærmest søte, tekster.

    Vanskelig å plukke ut en favorittlåt, når man bare har favorittlåter å velge i, men har sansen for "Kald Føtter"!

    (sjekk myspacen)

    SvarSlett

 
Bloggen Kim von Klev er en del av Kim von Klev-bloggene